Pikamuodin tavoin, myös kosmetiikkatuotannossa näkyy sesongit. Pikakosmetiikka (eng. fast beauty) onkin kosmetiikan tuotannon ja kulutuksen nopeaa kiertoa kuvaava termi. Nopea kosmetiikkatuotanto synnyttää päästöjä, eettisiä riskejä sekä hukkaresursseja. Kuluttajan näkökulmasta pikakosmetiikka kannustaa kosmetiikan nopeaan käyttökiertoon ja sen haalimiseen, eikä kosmetiikan kestävään, kiertotalouden mukaiseen käyttöön ja kulutukseen. 

Termi pikakosmetiikka on vielä tuntematon. COSSAn missio onkin tuoda pikakosmetiikka terminä tutuksi suurelle yleisölle ja muuttaa sekä yritysten että kuluttajien kosmetiikkatottumukset vastaamaan kiertotalouden ja ympäristömme vaatimuksia.

 

Nyt on aika hidastaa.

Hidas kosmetiikka on pikakosmetiikan vastakohta ja osa COSSA elämäntapaa. Yhdessä olemme muutos. Tässä postauksessa avaamme kosmetiikkateollisuuden keskeisimpiä vastuullisuusteemoja ja sen vaikutuksia ympäristöön.

 

Kosmetiikkateollisuus

Vuosittain tuotetaan 120 miljardia kosmetiikkatuotetta*. Tutkimusten mukaan, tästä jopa 30% päätyy hävikiksi*. Hävikkiä syntyy sekä tuotantoprosessissa, että ennalta-arvaamattomasti myyntivaiheessa. Joskus kysyntä vähenee, trendit vaihtuvat ja sesongit muuttuvat. Tällaisista seikoista syntyy hävikkiä. Yritysten kosmetiikkahävikin lisäksi tiedetään, että pikakosmetiikka kannustaa kosmetiikan nopeaan kiertokulkuun myös kodeissa.

Hävikkiä sekä yrityksillä että kodeissa voidaan vähentää muovaamalla nopeita prosesseja hitaiksi. Esimerkiksi panostamalla sopivan kokoisiin, kierrätettäviin tai uudelleentäytettäviin pakkauksiin, voimme pienentää pakkauksista syntyvää jätettä ja päästöjä.

Pikakosmetiikka käsittää ympäristöriskien lisäksi sosiaalisia riskejä. Kosmetiikan valmistaminen on monimutkaisempaa kuin ehkä ajatellaan. Kosmeettisessa valmisteessa tai voiteessa voi olla 50-100 ainesosaa, jotka on hankittu useista eri maista eri puolilta maailmaa. Kosmetiikan sosiaaliset riskit liittyykin siihen, että nopeasti tuotettujen tuotteiden raaka-aineiden alkuperän jäljittäminen on hankalaa*

COSSA yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa hidastaa ja taistelee pikakosmetiikkaa vastaan. Yhteinen missiomme on pidentää kosmetiikan elinkaarta ja vähentää kosmetiikkajätettä.

 

Kosmetiikkapakkaukset

Kosmetiikkatuotteissa pakkauksen osuus tuotteen kokonaishiilijalanjäljestä on usein merkittävä. Pikakosmetiikan myötä pakkauksia syntyy enemmän kuin todellisuudessa tarvitsisi. Pakkauksia ei siis ole suunniteltu kestävään käyttöön tai edes kierrätettäviksi. Tutkimukset osoittavat, että kosmetiikkateollisuuden hiilidioksidipäästöistä voitaisiin leikata 70% jos siirryttäisiin uudelleentäytettäviin pakkauksiin*. Pakkaukset ovat usein monimateriaalisia, jolloin niiden kierrättäminen on käytännössä mahdotonta.

Otetaan esimerkiksi klassinen huulipunatuubi: 3-4 grammaa huulipunaa sisältävä pakkaus painaa yleensä 20-35 grammaa, eli 7-10 kertaa enemmän kuin itse tuote. Yhden huulipunan hiilijalanjälki on n. 3 kiloa CO2*. Se on suunnilleen yhtä paljon kuin kolme litraa maitoa.


Tiesitkö?

COSSA tarjoaa asiakkailleen ilmaisen kosmetiikan kierrätysoppaan helpottamaan tuotteen lajittelua. Kosmetiikkaa valmistaville, maahantuoville tai myyville yrityksille Cosmetics Savior Oy tarjoaa apua kokonaisvaltaisen vastuullisuuden edistämiseksi. 

 

Mitä siis on vastuullinen kosmetiikka?

Kaiken tämän tiedon valossa, vastuullinen kosmetiikka on monimutkainen käsite. COSSAn määritelmän mukaan vastuullisinta kosmetiikkaa on olemassa oleva kosmetiikka. Pidennetään siis kosmetiikan elinkaarta ja tuotetaan uutta kestävämmin.

COSSA yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa hidastaa ja taistelee pikakosmetiikkaa vastaan. Yhteinen missiomme on pidentää kosmetiikan elinkaarta ja vähentää kosmetiikkajätettä. Cosmetics Savior Oy tarjoaa myös vastuullisuuskartoitusta, konseptointia sekä myyntistrategioita kosmetiikka-alan yrityksille. Yhdessä olemme muutos!

Lue lisää vastuullisen kosmetiikan määritelmästä täältä.


Mitä nyt?

Shoppaa hävikkikosmetiikkaa ja pelasta tuotteita! Verkkokauppaan.

Tutustu meihin lisää somessa. Instagram. TikTok. Facebook.

Ota meihin yhteyttä: info@cossa.fi

 

Hei - Tuodaan pikakosmetiikka terminä tutuksi ja tehdään muutos!

Tiesitkö, että tällä hetkellä suomen kielistä termiä pikakosmetiikka ei tunnisteta hakukoneissa?